11 Aralık 2013

Psikoloji: Uzun İlişkiler ve Evlilik



Uzun süreli ilişkilerin evlilik üzerindeki etkisini anlayabilmek için öncelikle uzun süreli birlikteliklerin, kısa süreli flörtlerden hangi yönden farklı olduğuna bakmak gerekiyor.Kısa süreli ilişkilerde güzellik/yakışıklı olma, popüler oluş, cinsel açıdan çekicilik gibi dış görünüşe dayalı olan özellikler daha önemli olurken, uzun vadeli düşünülen ilişkilerde bunların yanı sıra zeka, espri yapma özelliği, inanç, meslek, maddi durum da kişinin seçiminde önemli rol oynar. Kişi karşısındakinin uzun süreli bir ilişki ve/veya evlilik için “doğru insan” olduğunu neredeyse ilk buluşmada karar verebiliyor. Yapılan bir araştırmada kişilerin ilişkinin ilk aşamasında, ilişkinin nasıl olduğu ile ilgili görüşlerinin yüzde 85 oranda ilişkinin devamında da aynı kaldığını gösteriyor.Yani aslında “doğru” kişiye rastladığımızda, çok tereddüdümüz olmadan bunu anlayabiliyoruz. Zaten problem de burada başlıyor. 

Çoğu zaman birlikte olunan kişinin güzel, bize hitap eden özelliklerini ön plana alırken, objektif bir gözlem yeteneğinin ilişkininin ilk dönemlerinde olmayışı, aynı kişinin bize göre negatif özelliklerini gölgeleyebiliyor. Fakat çoğu zaman yalnız kalma korkusu, elindekini kaçırma endişesi,alışkanlıkların sağladığı kolaylık ve rahatlık, yalnız kalmaktansa o kişiyle ilişkiyi sürdürmeye itiyor bizleri. Özellikle kadınların ilişki yaşarken problem olarak gördükleri davranışların, kişilik özelliklerinin evlendiklerinde sadece endişe olarak kalmayıp, gerçek olduklarını görüyoruz. 

Uzun süreli ilişkilerin evliliğe gidememelerinin nedeni de burada yatıyor sanırım. İlişkinin başında yaşanan problemler, aşkın varlığından, önceleri görülse de rahatsız etmezken, aşkın sevgiye dönüşemediği birlikteliklerde kişileri rahatsız etmeye başlıyor. Çoğu zaman da toplum tarafından öngörülen evlilik yaşının geçiyor olması, belli bir yaştan önce çocuk sahibi olma endişesi, kişileri problemleri görseler de bunlarla başedebileceklerini düşündürür.Yani bir ilişkinin başında problem yaşanıyorsa, o ilişkiyi salt ilişki devam etsin diye sürdürüyor olmak çok tehlikeli.


Toplum olarak ilişkinin adını koymaya çok meraklı olduğumuzdan, salt uzun ilişki yaşamak evliliği baltalayacak diye kişilerin birbirlerini yeterince tanımadan evliliğe gitmeleri çok sakıncalı. Aynı şekilde gitmeyen bir ilişkiyi de uzatarak, alışkanlık oluştuğu için evliliğe taşımak da en az diğeri kadar zararlı.

Uzm. Dan. Psikolog Ani Eryorulmaz

Hiç yorum yok: