14 Kasım 2014

Diyabet Beslenmesi!

Bugün Dünya Diyabet Günü! Ben de bu vesileyle sevgili Uzm. Diyetisyen Müge Aksu'dan sizler için bir yazı istedim... Taze taze o yazı sizlerle!;)

DİYABET BESLENMESİ

Beslenme, diyabet tedavisinin temelidir. Hedef; doğru davranış becerisini kazanmak ve kaliteli yaşam sürmektir. Amaç; düzenli kan şekeri değerini yakalamaktır.
Diyabetli kişiler, sağlıklı beslenen herhangi bir kişiyle benzer beslenebilir. Diyabetli olmak, farklı beslenmemizi ve beslenme çeşidimizi değiştirmemizi gerektirmez.
Dikkat etmemiz gereken şey, her diyabetlinin diyeti kendine özeldir !

Diyabetli kişi için önemli hususlar;
Gün içinde her besin grubundan beslenmeye dikkat etmelidir. Vücudun ihtiyacı olan besinleri yiyor olmak önemlidir.
Posalı besinler arttırılmalı; esmer ekmek, esmer pirinç, bulgur, yeşil yapraklı sebzeler öğünlerde bulunmalıdır. Bu şekilde kan şekeri ve yağ düzeyi dengede kalmış olur.
Öğünleri saatinde ve 3 - 3,5 saat ara ile yemeliyiz. 
Fiziksel aktivitenin arttırılması; kan şekerinin dengelenmesi, ideal kilo ve yağ miktarının korunması açısından önemlidir. Diyabetli birey ana yemekten 1 saat, ara öğünden 30 dk sonra spora başlamalıdır. 
Haftada 5x30 dk egzersiz ideal sayılıyor. Günde 12.000 adım önerilir. Yapılan sporun süresi aynı olmalıdır. Dikkat edilmesi gereken konu, kan şekeri bilinmeden spora başlamamak gerektiğidir.
Hipoglisemi sırasında (kan şekeri <60 ise), 5-6 adet kesme şekerli su veya 1 çay bardağı meyve suyu içilmelidir.
Sık kan şekeri takibi önemlidir.
Tuz kullanımı azaltılmalıdır.
Antioksidan takviyesinin, insülin salınımını arttırdığı ve kan şekeri kontrolü üzerinde etkili olduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır. Yaban mersini, nar, vişne gibi mor ve kırmızı meyveler günlük beslenmede arttırılabilir. 
Domates, kırmızı biber, zerdeçal, tarçın ve mahlep de kan şeker seviyesi üzerinde etkilidir. 
Öğün düzeniniz ve tüketmeniz gereken miktarlar diyetisyeniniz tarafından belirlenmelidir.

Hiç yorum yok: